Ödemarksmystik, dunkla makter och Sverigedemokrater

2008-06-15

Till Norra Värmlands djupa skogar kom och bosatte sig en gång i tiden människor med en ålderdomlig mytologi med rötter i förkristen tid.

Finnskogen var full av mytiska väsen. Man tillbad Ukko som var vädrets gud, här fanns skogsfrun Mielikki, jaktens härskare Tapio och Hiisi, mörkrets, rovdjurens och gastarnas demon.

Söndagen den 15:e juni år 2008 drog en kolonn fram över de blånande höjdena i detta forna väglösa land. Det var den nya tidens mytomspunna väsen, Sverigedemokrater.

Dessa kulturmedvetna människor började dagen på Torsby Finnkulturcentrum med att se filmen Värmländsk hembygd från 1962. Medverkade i filmen gjorde flera finnättlingar som fortfarande talade fäderneärvd finska, trots att deras förfäder bosatt sig där för nästan 400 år sedan.

Vi stiftade bekantskap med Niittaho-Jussi, finnskogens siste vandringsman och hörde berättas om Kajsa Vilhuinen, finnskogens sista stora sierska och de sista trollkunniga på finnskogen, Päger och Ivana-Julia.

I de stämningsfulla utställningen ”Niittaho-den blommande svedjeängen” kände man närheten till Finnskogen och lugnet spred sig när samtliga SD:are fick greppa den magiska trollkäppen.

Efter kolonnen mot Lekvattnet och över Ormhöjden så påbörjades en liten vandring. En strilande sommarskur följde oss på den 1,5 km vackra vandringen.

Då plötsligt öppnade sig ängsmarken vid Sveriges senast bebodda rökstuga Ritamäki, vars gård och byggnader ligger i ett sagolikt kulturlandskap.

Sedan gjordes en visit på det mer lättillgängliga men idylliska Myllylä.

Färden gick tillbaks ner från höjderna för att avnjuta Värmlands egen provinsialrätt nävgröten, som intogs på Lekvattnets hembygdsgård Karmenkynna.

Rättare sagt Motti, kröser å fläsk. För den läsare som undrar vad motti är så är det en anrättning som skogsfinnarna tog med sig till Värmland. Den är gjord av skrädmjöl som består av rostad havre som malts.

Hemligheten vid tillagningen är enligt de gamla att man skall vara lat vid nävgrötskokning.

Precis som guiden sa så är detta våran Värmländska historia och även finnarnas historia.

Men naturligtvis i högsta grad även svenskarnas historia.

SdVidKvarntorp080615.jpg
Några Värmländska Sverigedemokrater vid Myllylä (Kvarntorp).
Foto: Sd Torsby mediagrupp

0 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.